”Var inte trummis, violinist eller sångare. Var inte hårdrockare, rappare eller folkmusiker. Var MUSIKER. Allmänbildning på olika instrument och inom olika genrer kommer att gynna dig mer än du kan ana.”
Ovanstående citat från en av mina trumlärare sammanfattar mitt musicerande väldigt bra. Jag är visserligen en klassisk slagverkare från början och min musikaliska uppväxt från när jag var tio år gammal skedde i den lokala kulturskolans blåsorkester, men med årens lopp har mitt musicerande bara blivit bredare och bredare för varje dag som gått. Min specialitet inom slagverket är ursprungligen malletsinstrument som marimba, xylofon m.fl. och jag har även läst 30 högskolepoäng i medeltida slagverk, men med tiden har jag blivit allt bredare, så till den grad att min musikaliska bredd om något kan sägas vara min nuvarande nisch.
Det här passar mitt instrumentval som slagverkare som handen i handsken då jag redan där kan växla fritt mellan symfoniorkester, rockgrupper och folkmusik utan problem. Jag är en god brukspianist och spelar även de andra vanliga kompinstrumenten. Jag har dessutom spelat en del blockflöjt (samt besläktade instrument som krumhorn osv.) i och med mitt intresse för medeltida och renässansmusik.
När jag frilansar som musiker är det däremot fortfarande den klassiska musiken som är den vanligaste genren. I normala fall sker detta som projektbaserade inhopp i lokala orkestrar som t.ex. Mölndal Symphonic Band och Göteborgs Blåsarsinfonietta, eller som frilansare i tillfälliga konstellationer. Sedan hösten 2018 har jag även spelat återkommande med Gothia Concentus, Sveriges största fristående symfoniorkester med tillhörande kör som är inriktad på film- och dataspelsmusik. Att samordna en sådan sektion på 5-7 musiker i en så slagverksintensiv genre är väldigt lärorikt, särskilt när det gäller logistiken kring stämfördelningar, vikariehantering samt att samordna transporten av ca 11 kubikmeter instrument inför varje speltillfälle.
De senaste åren har dessutom intresset för ljud- och ljusteknik samt elektronisk musik blivit allt starkare. Jag äger därför en egen digital ljud- och ljusanläggning och jag arbetar även en med elektroniska instrument, t.ex. min midimarimba.
Min utbildning och yrkesbana i korthet:
Född 1985 i Falun men uppvuxen i Sunne där jag tillbringade väldigt mycket tid på ortens fantastiska kulturskola. Efter att ha gått tre år på på Sundsta-Älvkullegymnasiet musiklinje i Karlstad sökte jag direkt till Musikhögskolan Ingesund i Arvika där jag studerade till lärare i klassiskt slagverk och grundskoleundervisning i musik mellan år 2004-2009. Efter min tid på musikhögskolan arbetade jag tre år i Koppom (Eda kommun) som musiklärare inom grundskolan. Hösten 2012 bestämde jag mig för att flytta ner till Göteborg och fick strax därpå anställning som musiklärare på Örbyskolan i Marks kommun. När min Imre föddes i mars 2018 började jag istället arbeta som musiklärare och IKT-ansvarig vid Sandeklevsskolan i Bergsjön, Göteborg.
I början av 2022 var det dock dags att byta till min nuvarande tjänst som äldrekonsulent med musikpedagogisk inriktning på Hälsofrämjande och förebyggande sydväst inom Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborg. Mina vardagar tillbringas därför numera med alltifrån att hålla i allsång för personer med demens till leda ukulelekurser eller handleda band med seniorer och – inte minst – med våra återkommande uppträdanden med Musik i Sydväst. De sistnämnda hålls i skrivande stund på Axelhuset, Axel Dahlströms torg i Högsbo, men våra föreställningar finns även att se på Facebook, på sidan ”Musik i Sydväst”.
Kombinationen av min roll som slagverkare, mina år som musiklärare i grundskolan, mitt extremt varierande nuvarande jobb som äldrekonsulent och ett allmänt intresse för att lära sig nya musikaliska färdigheter har gjort att jag idag är en extremt bred musiker som rör mig lätt mellan både genrer och roller i olika musikproduktioner.